Vrijwilligersdag op 7 maart

 In Nieuws

Op zaterdagmorgen 7 maart hadden we ons vrijwilligers-uitje. Het begint wat frisjes als we ons verzamelen, maar met voorspellingen van 10 tot 15 graden rekenen we op goede weergoden en een prachtige lentedag. Het verzamelen geeft al een beetje een feestgevoel, iedereen kletst wat door elkaar heen. We zijn met een flink aantal vrijwilligers en we vertrekken rond 09.30 uur met 2 busjes bestuurd door Trudy Paus en onze vrolijke vrijwilliger Sahin Eksik en nog een personenauto met een paar mensen.

Onze eerste bestemming wordt Hengelo, waar we het collega-inloophuis bezoeken. De rode loper ligt letterlijk en figuurlijk voor de deur om ons te ontvangen. Kees, de beroepskracht voor een paar uurtjes in de week, en de voorzitter komen ons al hartelijk verwelkomen. Het is warm en gezellig binnen, een oude woning met veel sfeer. We krijgen heerlijke koffie van de twee fijne gastvrouwen. Ze vertellen veel over hun inloophuis, veel bekende feiten voor ons, maar toch ook sterke verschillen. De inlopers bestaan uit dak- en thuislozen en mensen met psychiatrische problemen. De gasten kunnen regelmatig van de douche en van de wasmachine gebruik maken. Na een goede uitleg, de tijd vloog om, gingen we weer verder.

20150307_205731-Collage-uitstapje-7-maart-2015_2_largeTrudy had een toeristische route via Delden naar Enschede uitgestippeld. Er waren veel prachtige landerijen met mooie Twentse boerderijen te zien. Na een lunch bij Rozendaal gaan we mee voor een rondleiding in Roombeek: de wijk waar op 13 mei 2000 de verschrikkelijke vuurwerkramp heeft plaatsgevonden. Mevrouw Titia Boitelle, een zeer ervaren gids, geeft eerst in het museum Twentse Welle wat uitleg, waarna we naar buiten gaan. Zij vertelt heel bezield over de vreselijke ramp en over de nieuwe opbouw van de prachtige huizen die er weer staan. We worden wel even stil als we midden op het groene grasveld staan, waar de gedenksteen staat met alle namen van de mensen die bij deze ramp zijn omgekomen. Tot slot gaan we terug naar museum de Twentse Welle, waar we met een app de verhalen konden volgen, verteld door Herman Vinkers. Het museum heeft een heel gevarieerde inhoud van techniek naar oude ambachten en interieurs en opgezette dieren.

Rond kwart over vier verzamelen we om naar huis te gaan. Maar voordat we instappen vertellen Hanneke en Sahin dat we onderweg stoppen en zij zullen trakteren op een drankje. Dat wordt erg gewaardeerd. Bij het AC restaurant Stroe zorgen Jolande en Truus voor een gezellige kring rond de open haard en wordt getoast op een erg succesvolle en prachtige dag. Om 19.00 uur waren we weer heelhuids bij het Inloophuis.

Met liefde geschreven door Truus Schoonderbeek-Kok