Inloophuis werd even een filmhuis

 In Nieuws

Zondagmiddag 1 juni veranderde het Inloophuis in een ware bioscoop. De Reizende Bioscoop vertoonde de film “De Zee van pelgrim Antonio”. Alle 21 stoelen waren bezet toen om 4.00 uur de filmmaker zelf, Mendel Hardeman, een korte inleiding gaf op zijn film.

De film vertelt het verhaal van het Braziliaanse stadje Canudos, midden in de droge sertÃo van Bahia, dat in de 19e eeuw onder leiding van Pelgrim Antonio uitgroeide tot een vrijstaat. In die tijd kwamen duizenden ontheemde indianen en landarbeiders naar het stadje om een samenleving op te bouwen die niet gebaseerd was op uitbuiting en verrijking, maar op solidariteit, zoals Pelgrim Antonio predikte. Toen echter meer en meer mensen naar het stadje toekwamen, zette de regering in 1897 het leger in om die groeiende samenleving uit te roeien en het stadje met de grond gelijk te maken. De profetie van Pelgrim Antonio dat de dorre woestenij (het stadje ligt in een heel droge streek) een zee zou worden, werd later werkelijkheid toen er een dam werd gebouwd en het dorp in een stuwmeer verdween. Het stadje vormde een Braziliaanse utopie die drie maal is weggevaagd, maar weigert te verdwijnen.

Mendel Hardeman laat ons met zijn film kennis maken met mensen vol heimwee en hoop op een rechtvaardige samenleving en met een diep vertrouwen in het leven ondanks gebrek en armoede.

We zagen en hoorden Maria de Carmo, die gedichten maakt en zingt van het leven. Zij vertelt: “Ik keek toe en zag het dorp verdwijnen. Nog nooit had ik zo veel water gezien. Ik heb vreselijk gehuild! Die dag schreef ik mijn eerste liedje, Ai Canudos. Als ik erover praat, moet ik nog huilen. Maar dat wil ik niet. Ik ben al lelijk als ik lach, stel je voor wanneer ik huil!”.

Na afloop van de 95 minuten durende film was het bijzonder om de maker zelf te kunnen bevragen over zijn film. Een spontaan en hartelijk applaus besloot deze filmmiddag in het Inloophuis, dat even een filmhuis was. De Reizende Bioscoop van Mendel Hardeman bezorgde ons een inspirerende middag.

Voor een trailer van de film, zie: www.antoniofilm.com