Verslag van de tweede lunch

 In Nieuws

De tweede gezamenlijke lunch in de 40 dagen tijd

Door: Wilco van den Heuvel

Op 2 april hadden we in het Inloophuis onze tweede sobere lunch, met dit keer ds. Berend Borger als diegene die het gesprek mocht leiden. Nenny had een heerlijke ‘soep van de zeven smarten van Maria’ gemaakt, die volgens katholieke traditie eigenlijk pas op de zesde vrijdag van de veertigdagentijd behoort te worden gegeten, maar er niet minder verrukkelijk om smaakte. Klik hier voor het recept en hier voor verdere uitleg over waar de zeven kruiden = zeven smarten naar verwijzen.

Lunch_2Na de soep ging ds. Berend Borger ons voor in een gesprek, waarin we het vooral hebben gehad over de waarde van samen eten. Op steeds meer plekken in het land ontstaan initiatieven om samen met anderen, bijvoorbeeld buurtbewoners, een maaltijd klaar te maken of samen te eten. Daarbij gaat het uiteraard om veel meer dan het eindproduct; samen een maaltijd maken, samen een maaltijd gebruiken kan een heel mooie manier zijn om mensen te ontmoeten.

In de keuken en rondom de maaltijd ontstaan soms momenten waarop je iets van jezelf kunt delen of opeens heel andere kanten van mensen te zien krijgt. De keuken en de tafel kunnen daarmee plekken zijn om lief en leed te delen, samen blij te zijn en je te (laten) voeden – al met al niet zo heel vreemd dat van de vroege christelijke kerk wordt gezegd dat zij rondom de tafel samen kwamen of – om het anders te zeggen – hun ‘kerkdienst’ aan tafel hielden. Ik kijk terug op een goede en gezellige maaltijd en zou zeggen: eet vooral eens mee – welkom!