Brainstormen met Buijs

 In Nieuws

Op 23 november was een ochtend belegd met professor Govert Buijs, hoogleraar filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bezoeker van wijkgemeente de Hoeksteen, met als centrale vraag:

wat moeten we als Inloophuis doen in een snel veranderende samenleving, en welke functie kunnen we daarin hebben?

We horen steeds meer de roep om participatie (deelnemen, meedoen, betrokken zijn). Eigenlijk zitten wij als Inloophuis al volop in het participatietraject, maar omdat anderen taken afstoten, ligt er misschien wel meer op ons pad. Bij die vraag hebben we de ochtend van de 23e november uitgebreid stilgestaan. Alhoewel…

Stilstaan is misschien niet de meest juiste typering. Het was die dag een gezellig heen en weer geloop en -gepraat, dat tot tal van creatieve ideeën heeft geleid. We zijn uitgedaagd om samen -bestuur, beroepskracht en vrijwilligers- na te gaan wat op dit moment de belangrijkste problemen in de wijk Schothorst zijn en hoe wij vanuit het Inloophuis daarop kunnen inspelen. Ideeën werden in groepen besproken, op grote vellen uitgeschreven en deels uitgewerkt. Ideeën bijvoorbeeld, om in te spelen op een breed gevoelde eenzaamheid onder ouderen, of om iets te doen met de behoefte aan plaatsen waar over zingevingsvragen kan worden nagedacht.

Om samen muziek te maken, creatief bezig te zijn, of heel iets anders: om de bovenruimtes van het huis effectiever te gebruiken. We zijn dankbaar voor de bijdrage van Govert Buijs, voor de enthousiaste deelname van zoveel vrijwilligers, en voor de vier grote vellen boordevol ideeën die we ter inspiratie mee mogen nemen.